Bożonarodzeniowy Indyk Tessy

Bożonarodzeniowy Indyk Tessy



Chwileczkę Ładowanie...


Twoja gra jest ładowana. Reklamy umożliwiają bezpłatne korzystanie z portalu.
Przerwa na reklamę, Twoja gra jest na chwilę zatrzymana. Po reklamie możesz kontynuować grę.

Czy ta gra Ci się podoba?

TakNie
Nie lubisz tej gry!
Lubisz tę grę!

Kolejna ciekawa gra w gotowanie z Tessą. Dziś Tessa przygotuje Bożonarodzeniowego indyka. Przyłączysz się do niej? W tej grze nauczysz się jak przebiega cały proces. Potrzebne są następujące składniki: Na nadzienie: - 6 kromek suchego białego chleba, bez skórki - 2 pieczeniowe kiełbaski - 1 mała cebula, poszatkowana -2 gałązki selera, drobno pokrojone - 1 jabłko, obrane i pokrojone na drobne kawałki - 1 jajko - 20 gr poszatkowanych listków szałwii Do upieczenia: - 1 indyk, opróżniony z wnętrzności - 100 gr masła - 2 łyżki oleju - świeżo zmielony czarny pieprz. Sos żurowinowy: - 340 gr świeżej żurawiny - 200 gr cukru - 150 ml wody - 1 skórka starta z 1 pomarańczy - sól. Przygotowywanie, nadzienie: - zmiel chleb w maszynce - ściągnij skórkę z kiełbasek i upiecz je na patelni - dodaj cebulę, seler i jabłko, dobrze wymieszaj - ostudź wszystko - zmieszaj z kiełbasą szałwię - dodaj jajko i zmielony chleb i ugnieć wszystko na jednolitą masę. Nadziewanie&pieczenie: -wysusz indyka dotykając go papierem kuchennym - wypełnij wnętrze indyka masą z kiełbasek - naciągnij skórkę na otwór i połącz ją i zamknij za pomocą wykałaczki - wymieszaj sól z pieprzem i natrzyj tym indyka - rozgrzej piekarnik do 200°C - rozpuść masło i połącz z olejem - wlej 2/3 mieszanki na dno żaroodpornego naczynia - włóż indyka do naczynia, piersią w dół - polej go resztą mieszanki tłuszczy - pokryj indyka i naczynie żaroodporne folią aluminiową - wstaw indyka do nagrzanego piekarnika - po godzinie pieczenia zmniejsz temperaturę do 175°C - po kolejnej godzinie ściągnij folię aluminiową, a indyka przewróć na plecy - i piecz go kolejne pół godziny - indyk jest upieczony. Sos borówkowy: -włóż borówki, cukier i starką skórkę z pomarańczy do garnka - gotuj przez 10 min na średnim ogniu - dodaj do smaku soli - ostódź. Podawaj indyka z sosem żurawinowym. Smacznego! -

Ocena: 86% 14%
Dodany: 14-12-2012

Zostań członkiem i zapisz swój najlepszy wynik!Zarejestruj albo

Nikt jeszcze nie skomentował tej gry, chcesz być pierwszy?

Napisz komentarz

Czy ta gra Ci się podoba?

TakNie

Lubisz tę grę!

You dislike this game!

Cancel vote

Wybierz 3 słowa opisujace grę: